Skip navigation

Zou leeftijdsverschil een probleem moeten zijn in een relatie?

Laatste update: March 16, 2018

Wat is de invloed van leeftijdsverschil in een relatie? Deze vraag vormde de basis van een onderzoek door EliteDating, een van de Beste Datingsites in België, bij de half miljoen leden.

Welk leeftijdsverschil met je partner zie jij nog als overbrugbaar?

Dat was de exacte vraag die het onderzoek stelde aan 450000 online gebruikers van EliteDating.

Leeftijd is altijd een belangrijk element geweest als je een relatie met iemand wilt aan gaan. En niet alleen dat, want er zijn ook nog een aantal stereotypes rondom het verschijnsel leeftijdsverschil in relaties. Er is altijd gedacht dat mannen de voorkeur geven aan jongere vrouwen, terwijl vrouwen zich meer lijken te richten op de oudere man.

De perfecte mix? Dee stereotypes lijken te hebben gewerkt in de laatste 100 jaar, maar onze samenleving verandert en daarmee ook de opvattingen over het leeftijdsverschil in relaties.

Alleenstaanden van middelbare leeftijd, zijn zij de favorieten in het datingspel?

Volgens het onderzoek van EliteDating zien oudere mannen over het algemeen een partner, die 11 jaar jonger is dan zijzelf, als ideaal, maar als ze niemand in deze categorie kunnen vinden, dan zijn ze over het algemeen bereid een nieuwe partner te accepteren die maximaal 1 jaar ouder is dan zijzelf.

In welke mate veranderen de stereotypes? De grootste verandering vindt vooral plaats bij de jongere generatie mannen. Mannen tussen 20 en 29 geven zelfs de voorkeur aan een 3 tot 6 jaar oudere partner.

In een samenleving die zich steeds meer hard maakt voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, lijkt het erop dat oudere vrouwen het voor elkaar gekregen hebben ondanks hun leeftijd populair te blijven voor de dating- en relatiemarkt. Verantwoordelijkheid en wijsheid, die komen met de jaren, worden als aantrekkelijk ervaren.

Indien we het van de vrouwelijke kant bekijken, zien we dat de gemiddelde vrouw kennelijk nog steeds de voorkeur heeft om de jongste te zijn in een relatie.

Bij vrouwen, ouder dan 50 jaar, is aangetoond tijdens dit onderzoek, dat zij een voorkeur hebben voor ten hoogste 6 jaar oudere mannen en indien niet beschikbaar, tot ten hoogste 5 jaar jonger.

Deze trend is ook te zien bij jongere vrouwen in de categorie 20-39 jaar, waarbij zij 8 tot 10 jaar zien als het ideale leeftijdsverschil.

Zijn we in de gouden era aanbeland voor alleenstaanden van middelbare leeftijd?

Op de ranglijst van beste datingsites in België kun je de juiste site voor vinden als het gaat om mensen ontmoeten, die leeftijdsverschil in overweging nemen bij de keuze van een nieuwe partner.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.