Skip navigation

De ultieme gids voor een duurzame relatie in vier stappen

Laatste update: November 3, 2017

Ooit verwonderd naar een ouder koppel gekeken nog steeds verliefd op elkaar waren en je afgevraagd wat hun geheim is? Of waarom al je relaties lijken te mislukken al doe je nog zo hard je best?

Dan is het nu tijd om te stoppen met jezelf vragen te stellen. We hebben namelijk de antwoorden voor je gevonden.
We hebben de beste tips verzameld voor duurzame relaties en dat heeft geresulteerd in vier sleuteladviezen voor lange en gezonde romantische relaties. Deze vier adviezen krijg je hieronder te lezen.

1. Accepteer veranderingen en pas je aan

Het is wellicht één van de belangrijkste redenen waarom veel relaties mislukken: mensen willen veranderingen niet accepteren en zichzelf er al helemaal niet aan aanpassen. In een duurzame relatie gaat tijd vanzelf een belangrijke rol spelen en heeft het hoe dan ook invloed op de relatie. Wellicht heb je al eens iets gelezen over de verschillende fases van een relatie van de verliefdheidsfase tot de bekende sleur. Het is eigenlijk heel simpel: je relatie verandert, je geliefde verandert en jij verandert. Dat hoeft echter helemaal niet iets negatiefs te zijn. Het betekent wel dat je relatie moet groeien en dat is precies de reden waarom je veranderingen moet omarmen. Wil je op een statische manier aan je oude relatie vast houden? Dan gaat het zonder twijfel vroeg of laat helemaal fout!

2. Weet waarom je samen bent

Klinkt vanzelfsprekend, maar toch is het niet altijd om dagelijks in je achterhoofd te houden waarom jullie samen zijn. Onze maatschappij is ingericht op een wijze waarbij we min of meer gepusht worden om een relatie aan te gaan en niet single te blijven. Daardoor weten we niet altijd meer precies waarom we precies een relatie willen en waarom we nu eigenlijk van onze partner houden. Je moet op de hoogte zijn van de voordelen van je relatie en jezelf elke dag herinneren waarom je zo gelukkig bent met deze relatie.

3. Wees realistisch over je relatie en de verwachtingen van je partner

Nog een belangrijk element. We zijn zoveel bezig met romantiek dat onze verwachtingen van een relatie onrealistisch worden. Vraag jezelf eens af of je geloof in de ware en waar de ware dan volgens jou aan moet voldoen. Twijfel je of je partner wel binnen dat plaatje past? Dan heb je waarschijnlijk een onrealistisch beeld van liefde en romantiek. Zorg dat jijzelf én je partner realistisch zijn als het over relaties en liefde gaat. Iedereen heeft z’n mindere kanten en in relaties is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

4. Zorg dat je overal op een normale manier over kunt praten

Het is wellicht één van de belangrijkste sleutels voor een goede relatie: blijf praten met elkaar en zorg dat je op een normale manier kunt discussiëren. In iedere relatie krijg je te maken met woordenwisselingen. Wanneer een stel zegt dat ze nooit ruzie hebben, moet je jezelf afvragen of dit wel gezond is. Wanneer twee mensen samenleving ontstaat er vroeg of laat wrijving en irritatie.

Er zullen altijd momenten zijn waarop je het niet met elkaar eens bent. Het gaat er meer om hoe je daar mee omgaat. Zorg ervoor dat je altijd met elkaar blijft praten en eerlijk tegen elkaar bent. Zelfs als het om heel pijnlijke en gevoelige onderwerpen gaat, moet je daarover kunnen praten. Natuurlijk kan dat tot grote ruzies leiden, maar het is veel erger dat je bepaalde dingen gaat verzwijgen. Dan groei je namelijk uit elkaar en is dat gegarandeerd het einde van je relatie. Blijf daarom ten alle tijden praten én luisteren. Als je dat laatste niet doet, kan de ander immers weer niet praten.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.