Skip navigation

Is intellectuele compatibiliteit van belang bij het zoeken naar een potentiële partner?

Laatste update: November 15, 2017

Heel wat singles maken bij de zoektocht naar de perfecte partner op voorhand een lijstje met wenselijke eigenschappen.

Aantrekkelijkheid, gevoel voor humor, gelijklopende interesses en een matchende persoonlijkheid. Het zijn stuk voor stuk aspecten die vaak in potentiële partners voor singles over de hele wereld worden gezocht. Wat nog belangrijk is? Een behoorlijk intellect en een goede opvoeding. Maar is het IQ en de genoten opvoeding even belangrijk als deze andere kenmerken?

Van hetzelfde intellectuele niveau zijn is primordiaal voor sommige leeftijdsgroepen

Een studie uitgevoerd door de Queensland University of Technology in Australië die gepubliceerd werd in december 2016, toonde aan dat hou ouder en meer opgeleid mensen worden, hoe minder belang ze hechten aan een vergelijkbaar opleidingsniveau bij potentiële partners.

Tijdens het onderzoek werden meer dan 41 000 gebruikers van dating websites ondervraagd over wat zij belangrijk vinden tijdens de zoektocht naar een potentiële partner. Het resultaat? Online daters zijn meer geïnteresseerd in algemene homogamie. De algemene trend was duidelijk: er bestond een neiging om mensen met een gelijkaardig opvoedingsniveau.

De oudere gebruikers daarentegen hechten meer belang aan andere kenmerken dan aan de intellectuele capaciteiten. Het interessante aan dit onderzoek? Dat de minder opgeleide gebruikers als ze ouder worden de neiging vertonen om partners te zoeken die net een hoger intellectueel niveau hebben.

Jongere vrouwen zijn helemaal into slimme jongens

Zoals het gewoonlijk gaat bij dating en relaties waren er ook verschillen tussen de geslachten. Zo zoeken jongere vrouwen voornamelijk slimme mannen. Bij het online daten is deze groep op zoek naar mannen van een gelijkaardig of hoger intellectueel niveau.

Aan de andere kant van de medaille staan de oudere vrouwen die hier veel minder belang aan hechten. Zij hebben er geen problemen mee om met iemand te daten van een intellectueel inferieur niveau. Zij zijn op zoek naar andere kwaliteiten in een man.

Ben je zelf op zoek naar een match met Nederlandse vrouwen en mannen die een goede educatie hebben genoten? Neem dan eens een kijkje bij EliteDating.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.