Skip navigation

Oplichting op datingsites, hoe te vermijden?

Het is belangrijk om te weten hoe je ‘serielovers’ identificeert, hun doel is om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten, zonder verder een toekomst met ze op te bouwen. je te ontmoeten, zonder verdere toekomst. Je herkent ze aan het hoge aantal contacten op hun profielen en meestal hebben ze zeer algemene praatjes. Het fenomeen van oplichting in de liefde is ook aanwezig.

Mannen uit Ivoorkust of andere Afrikaanse landen zijn lid met neppe profielen, verleiden hun doelwitten en manipuleren om geld te krijgen. Voorkom deze oplichting door profielen te vermijden die te mooi lijken om waar te zijn. En het allerbelangrijkste: geef nooit je bankgegevens, wachtwoorden en adres.

Er zijn ook fraudeurs die identiteiten van andere misbruiken om een nepprofiel aan te maken.

Hierbij is het doel vooral om kwetsbare singles te misleiden, zoals senioren, weduwes en weduwnaren of recent gescheiden mensen.

Zij doen voor alsof zij verliefd zijn geworden en dat ze met hen een nieuwe relatie willen beginnen.

Maar daadwerkelijk zitten ze gewoon achter het geld van deze mensen aan.

Dit fenomeen kreeg wereldwijde belangstelling door het tv-programma ‘Catfish’, wat door MTV werd uitgezonden.

In het programma kwamen mensen aan bod die een liefde via internet hadden gevonden en erachter wilden komen of die liefde wel echt was.

5 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting

  1. Vertrouw geen gebruikers met foto’s op hun profiel die zo uit een modemagazine kunnen komen. Als een profiel er uitziet als te mooi om waar te zijn, dan zijn dit meestal ook nepprofielen. Er zijn genoeg aantrekkelijke mensen op dating websites te vinden, maar topmodellen zullen er heus geen gebruik van maken.
  2. Let op het gebruik van de gebezigde taal. Op dating websites wordt vooral geflirt en gechat. Als een gebruiker extreem aardige, hartelijke of liefdevolle woorden bezigt vanaf het eerste bericht dan heeft deze gebruiker meestal geen goede intenties en probeert jou met mooie woorden erin te laten lopen. Deel ook onder geen beding je bankgegevens.
  3. Wanneer een gebruiker telkens uitwegen vindt om geen foto’s te sturen of gebruik te maken van de webcam, of hij vraagt je geld om een persoonlijke kwestie op te lossen, blokkeer deze gebruiker dan direct en rapporteer direct. Dit kan voorkomen dat andere gebruikers er wel intrappen. De Best Dating Sites is zeer oplettend op dit soort gevallen en betreffende profiel wordt direct verwijderd.
  4. Check het dating profiel via Google search en of het profiel overeenstemt met Facebook, Twitter of Instagram. Een bijkomstigheid is dat je de gebruiker nog wat beter leert kennen.
  5. Om de identiteit van een gebruiker te checken vraag of je ook via webcam met elkaar kunt praten.

[Veelgestelde vragen]

Read more
Read less

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.