Skip navigation

Voorkom bedrog op datingsites

Laatste update: October 9, 2015

Door de populariteit van online dating is het verstandig te weten hoe je bedrog op het internet kunt herkennen en voorkomen. Datingsites wekken steeds meer interesse bij een groeiende doelgroep internetgebruikers en geeft oplichters zo ook meer mogelijkheden om hier misbruik van te maken, zelfs op respectabele datingplatforms. Het is de realiteit van alledag dat oplichters actief zijn en onder onschuldige internetgebruikers slachtoffers maken door middel van misleiding, afzetting of bedrog. Het is daarom essentieel om voor een betrouwbare website te kiezen wanneer je online op zoek wilt gaan naar een date of relatie. Voor zo’n succesvolle online zoektocht naar een nieuwe liefde hebben we hier een aantal tips voor singles die hun liefdesleven graag via het internet een stimulans willen geven.

Veelvoorkomende misleiding op datingsites

Na een periode van eenzaamheid of emotioneel gemis kun je je erg kwetsbaar voelen. Een datingsite biedt dan een laagdrempelige manier om toch weer op zoek te gaan naar een vorm van aandacht of nieuwe liefde. Deze toegankelijkheid geeft internetcriminelen echter ook de mogelijkheid gemakkelijk misbruik te maken van de situatie. Veelvoorkomende klachten gaan over het onbevoegd gebruiken van iemands foto of een ongewenste omgang met de privacy van het slachtoffer. Ervaren oplichters gaan zelfs zo ver dat zij foto’s van anderen inzetten voor commerciële doeleinden of een identiteit stelen om slachtoffers te misleiden.

Het aanmaken van nepprofielen is nog steeds de meest voorkomende vorm van oplichting en heeft de meest verstrekkende gevolgen. Bepaalde individuen zullen niet aarzelen om gewetenloos met de gevoelens van hun slachtoffers te spelen en misbruik te maken van hun kwetsbaarheid. Pas dus op voor de onoprechte charmes van dit soort personen die al snel hun liefde verklaren, maar enkel uit zijn op geld. Kijk vooral uit wanneer er al snel over geldproblemen begonnen wordt!

Een ander klassiek geval is dat van chantage of afpersing waarbij de oplichter je persoonlijke gegevens gebruikt om geld van je af te dwingen. Niet alleen mensen met invloed kan dit gebeuren. Helaas kan iedereen het ongelukkige slachtoffer worden van zulke bedreigingen en zal de afperser niet twijfelen jouw persoonlijke informatie te misbruiken zodra hier geld aan te verdienen is.

Het herkennen van bedriegers in de liefde

Ondanks bovenstaande situaties is negentig procent van de inschrijvingen op datingsites oprecht. Er is dus geen reden om het avontuur niet aan te gaan of te wantrouwig te zijn in het contact leggen. Wanneer je een aantal simpele regels volgt voorkom je al snel dat jij of de data op je profiel in verkeerde handen valt. Ga om te beginnen bewust om met persoonlijke informatie en besef dat het nooit verstandig is een adres of telefoonnummer af te geven op een datingsite.

In feite zijn bedriegers makkelijk te herkennen doordat zij vaak erg terughoudend zijn om persoonlijk af te spreken. Wanneer een ontmoeting steeds niet mogelijk blijkt te zijn, er altijd een verhaal of reden is dat dit niet gebeurt, de persoon in kwestie excuses blijft maken, verbreek dan al het contact. Hoogstwaarschijnlijk is dit een onbetrouwbaar individu met onoprechte bedoelingen. Daarnaast zijn degene die je al snel op de hoogte brengen van geldproblemen en je om hulp vragen vaak geen slachtoffer, maar eerder criminelen die je proberen te overtuigen hen geld te geven.

Als je actief bent op datingsites is het van belang een persoon of profiel juist te beoordelen en niet naïef te zijn. Wanneer een grote groep mensen op een plek zoekt naar liefde is er ook altijd iemand die niet aarzelt hier misbruik van te maken. Vaak worden er gouden bergen beloofd enkel om er financieel beter van te worden of persoonlijke gegevens hiervoor te kunnen misbruiken. Wees dus voorzichtig en stel een persoonlijke ontmoeting niet te lang uit om te voorkomen dat je te maken hebt met een zelfverzekerde oplichter.

Learn more about "Zorg dat je online dates een succes worden"

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.